Tips: Over hoe je een borduurontwerp maakt deel 2

Hoe maak je een borduurontwerp deel 2 blogDeel 2 Ondergrond, kleur en materiaal bepalen

Enige tijd geleden schreef ik in deel 1 dat mijn borduur ontwerp proces begint met verzamelen en filteren. Ik sloot toen af met: Als de compositie naar mijn zin is, maak ik het mood board of collage definitief en dan is het klaar voor de volgende stap.

Goed om te weten is dat ik mijn mood bord letterlijk als borduurontwerp heb gebruikt maar je kunt het ook puur ter inspiratie gebruiken en je eigen ontwerp maken.

Deze keer geef ik tips om het type ondergrond, materiaal en kleur bepalen.

borduurontwerp kleur en materiaal bordurenOndergrond stof

Het is belangrijk om vooraf na te denken op elke ondergrond je borduurwerk komt. En er is zoveel mogelijk. Een materiaal wat vaak gebruikt wordt is bijvoorbeeld (Calico) katoen maar ook linnen, organza, fluweel en zijde kun je als achtergrond gebruiken. 

Het effect is natuurlijk ook heel anders wanneer je een transparante stof gebruikt of juist niet. Het hangt ook af van het soort borduurtechniek en welke materialen je gebruikt bepaalt je keuze ook (kan de onderstof het materiaal dragen?) Je kunt je voorstellen dat een rijk versierd werk met kralen en pailletten vele malen zwaarder kan zijn dan alleen borduurgaren.

Mijn oog viel dit keer op een transparante zijde organza in de kleur wit. Dit is a) heel sterk en b) ik vind het effect dat de achtergrond erdoor heen schijnt heel mooi.

Tip:

Denk ook eens na of je het werk gaat inlijsten of niet. Of blijft het in een borduurring?

Borduurontwerp materiaalMateriaal en kleur bepalen

Keuzes, keuzes, keuzes!

Dit vind ik zo leuk om uit te zoeken maar met alle mogelijkheden kan het je ook keuze stress opleveren. Hoe ik mijn materialen uitzoek:

1) Welke technieken ga ik gebruiken, dit bepaald mede wat ik zal gebruiken en wat geschikt is. Hier ga ik dieper op in in deel 3 (design transfer, volgorde en technieken)

Wat het in ieder geval makkelijk maakt is dat in dit geval mijn mood board al wel bepalend is in welke kleur het ontwerp gaat worden. Daar kun je natuurlijk vanaf wijken 😊 Om wat meer afwisseling te krijgen heb ik de kleur okergeel toegevoegd.

2) Dus ik begon met te kijken welke garens/kralen en pailletten ik in de kleuren: goud/okergeel-koper-zwart en wit in mijn kast had liggen.

Ik had al in mijn hoofd dat ik kant wilde gebruiken dus dat was 1. Tip: door je materialen bij elkaar op je mood bord of ontwerp te leggen kun je meteen zien of iets werkt of niet.

3) Tevens leek het mij mooi om de vlakkere delen af te wisselen met clusters kralen/pailletten gecombineerd met wol.  Zo ontstaat er een hoogteverschil en dat is weer interessant om naar te kijken.

Moodbord borduurontwerp DB

Er zitten gezichten in dit ontwerp. Deze kun je met een satijnsteek en garen helemaal opvullen. In dit geval koos ik ervoor om puur de gezichtsvorm en ogen/neus en mond te accentueren met zwart garen.

Steken en structuur borduurontwerp DBTip:

Een paar gouden "regels"(die je natuurlijk helemaal niet hoeft te volgen ;) die kunnen helpen om je materialen te kiezen. Denk in:

1) mat versus glans

2) vlak versus 2 of 3D

3) donker versus lichte kleuren

4) afwisselen met vormen (ronde pailletten naast tubes bijvoorbeeld) 

5) fijne en grove materialen (kant en wol bijv.)Ouder bericht Nieuwer bericht