Hoe mijn liefde voor de Lunéville borduurtechniek is ontstaan

Borduren Ecole Lesage Lunéville Borduurtechniek Paris

Luneville Borduren Danielle BalfoortTot nu toe heb ik niet echt een blog geschreven over de borduurtechniek die ik het meeste gebruik ontdekte ik. Terwijl ik bijna dagelijks achter mijn frame zit en borduren mijn passie is! Dus het werd tijd voor wat meer uitleg. Ik heb het over Lunéville borduren en hoe mijn liefde ervoor is ontstaan...

Ergens in 2016 was ik op zoek naar de mogelijkheden voor naailes. Het was al een tijd geleden dat ik iets met mijn handen had gemaakt en ik had zin om weer creatief te zijn. Gelukkig had ik al snel een leuk adres gevonden en ging ik er iedere week naar toe om te werken aan een kledingstuk wat ik wilde maken.

Niet lang daarna stopte de dame die lesgaf er helaas mee maar ondertussen had ik ergens (ik kan het artikel helaas niet meer vinden) een artikel gelezen over haute couture borduren met de naam Lunéville embroidery. Dat artikel triggerde mij omdat ik altijd al met mode bezig was en de lezer een kijkje kreeg in de ateliers van de haute couture in Parijs. Ik zag dames bij Chanel met een soort gekke haaknaalden de mooiste creaties maken met pailletten en kralen. Ze werkten aan een houten frame en ieder maakte een deel van het borduurwerk. Wat was dit voor iets bijzonders?

Mijn speurtocht begon want waar kon je les volgen? 

Via via ontdekte ik dat er bij the Dutch couture academy in Doesburg lessen werden gegeven in onder andere Lunéville borduren en nadat ik een beginnerscursus van drie dagen in het atelier heb gevolgd was ik zo enthousiast dat een vervolg cursus al snel volgde. Meteen daarna kon ik twee jaarprogramma's volgen waarbij je eigen ontwerpen maakt en uitvoert. Je kunt wel raden dat ik toen verliefd op borduren ben geworden ;)

Luneville borduren blog danielle balfoort embroidery art

Nu bijna 5 jaar verder, ben ik inmiddels ook gestart aan de befaamde borduuracademie Ecole Lesage in Parijs. Dit is één van mijn favoriete steden waardoor het een feest is om naartoe te mogen gaan en je krijgt samen met studenten uit de hele wereld les van docenten die ook aan opdrachten voor de modehuizen werken.

Lees hier meer over mijn eerste borduurwerk bij Ecole Lesage!

De techniek:

In het kort is het met een soort haaknaald verwerken van de kettingsteek op een met stof opgespannen borduurframe. De kettingsteek wordt gecombineerd met de verwerking van kralen en pailletten. Een verschil met andere borduurtechnieken is dat er vrijwel altijd wordt gewerkt achter een houten frame met een opgespannen basis van o.a. zijde organza zodat de borduurster beide handen vrij heeft in tegenstelling tot een borduurring die je in je handen houdt

Het voordeel van werken met de Lunéville naald is dat je ipv 1 voor 1, meerdere kralen of pailletten achter elkaar kunt verwerken binnen een patroon. Dit is meteen de reden dat deze techniek in de couture collecties van de grote modehuizen toegepast wordt. Dan spreken we wel over een groot frame waarbij bijvoorbeeld 6 borduursters aan de ene kant en 6 aan de andere kant tegelijkertijd kunnen werken aan een kledingstuk!

In het begin is het veel oefenen om de handigheid met de naald te krijgen maar heb je het eenmaal onder de knie dan merk je wat voor mooie aanvulling deze techniek is.

De duif die je hierboven ziet is mijn allereerste borduurwerk gemaakt met Luneville. Het lijkt groot maar het is maar iets van 5 cm en ik deed er toen meer dan een week over haha
Tuurlijk kwam daar zeker ook de nodige frustatie bij waarom het zo langzaam ging. Maar oefening baart kunst :)

Luneville borduren blog danielle balfoort embroidery artWil je meer weten over Luneville embroidery ?
Speciaal en voor nieuwsbrieflezers heb ik een e-book ‘The basics of Luneville’ gemaakt die ik je graag toestuur. Deze freebie zit vol achtergrond informatie, voorbeelden en uitleg over steken en materialen. 

Stuur mij een berichtje naar info@daniellebalfoort en ik stuur het (Engelstalig) e-book toe!Ouder bericht Nieuwer bericht