Heilige Geometrie: De spiraal, oneindige groei en ontwikkeling

Heilige Geometrie Intuitie Magisch Borduren Spirituele Reis tips

Heilige Geometrie Spiraal
Super interessant al die heilige geometrische vormen, maar wat betekenen ze eigenlijk? Kun je er ook iets mee? In deze serie van blogs vertel ik meer.

Allereerst in het kort wat heilige geometrie is:
Al eeuwen geleden ontdekte oude beschavingen dat de wereld waarin wij leven alsmede ook wij zelf gebaseerd zijn op onderliggende geometrie. Deze symmetrische vormen komen niet toevallig voor. Deze oeroude vormen werden gezien als sleutel van het mysterie van de schepping. In plaats van woorden is het een taal van symbolen die met geometrische beelden werkt.

De filosoof Plato was de eerste die op schrift het bestaan van de symbolen vastlegde en waar de ‘Platonische vormen’ naar zijn vernoemd. Cirkel, vierkant, driehoek, tetraëder (driehoek 4 vlakken), hexaëder (kubus met 6 vlakken), octaëder (8 vlakken), dodecaëder (12 vlakken) en icosaëder (20 vlakken).

Onlangs heb ik de Spiraal in een borduurwerk gecombineerd en het is fijne vorm om te borduren. Dus als eerste in de serie: De Spiraal
De spiraal is zo’n vorm die overal om ons heen voorkomt; en zodra ik er op ging letten zag ik de vorm natuurlijk…. Echt overal! Op gebouwen, deuren, thuis noem maar op. Nu komt de spiraal voor als een primaire structuur voor diverse groeipatronen in de natuur en dat klopt zeker! Alleen als inwoner van de stad kom ik natuurlijk iets minder vaak een opgerolde slang, fossiel, schelpen of een school vissen tegen 😉
Heilige Geometrie Spiraal
Maar laten we eens van dichtbij kijken: de vorm begint in het midden en wordt steeds groter en groter en groter. Dat is ook in de kern waar de spiraal over gaat; elke type persoonlijke groei en ontwikkeling waarbij de vorm je in kan ondersteunen (bijvoorbeeld als je een kristallen grid gaat leggen met de Spiraal als basis)

De Spiraal is zo verweven is met ons zijn, want denk eens aan hoe onze dna structuur eruitziet, op zijn eenvoudigst getekend zie je inderdaad de spiraal maar ga je een doorsnede ervan bekijken dan zie je ook de cirkel erin terugkomen wat gaat over verbinding en oneindigheid. De vorm vinden we verder ook nog terug in melkwegstelsels, patronen van stormen en de hoorns van dieren.
Heilige Geometrie Spiraal
Ik moest ook ineens aan de uitspraak: in een negatieve spiraal zitten denken. Dit geeft ook aan dat je in een neerwaartse beweging zit en niet in een op groei gerichte opwaartse beweging. Stel dat je jezelf vast voelt zitten in bijvoorbeeld een situatie of gedachten: probeer dan eens het volgende.

Ga tijdens een meditatie rustig zitten of liggen en adem een paar keer rustig in en uit. Denk dan eens aan een schelp en begin in het midden en volg in gedachten dat de schelp steeds groter wordt en groeit. Een mooie affirmatie hierbij zou kunnen zijn ‘elke dag groei ik doordat ik in beweging blijf en vertrouwen heb in mijn reis’

De spiraal is voor mijn borduurwerk en de deelnemers van de workshop Magisch Borduren ook een mooie inspiratie. Mocht je nu nog veel meer willen weten over de kracht van helige geometrie? Dan heb ik een e-book voor je, met achtergrond over het ontstaan maar ook 7 tips(!) hoe je heilige geometrie kunt toepassen in je dagelijks leven. Bestel m hier
Heilige Geometrie Spiraal
Heilige Geometrie Spiraal
Iedere maand doe ik een nieuwsbrief op de digitale post met onderwerpen als borduren, spiritualiteit, mijn favoriete boeken, technieken, workshops,nieuwe producten en wat mij inspireert. Schrijf je in en ontvang een meteen een leuk kadootje.



Ouder bericht Nieuwer bericht