Wat borduren en spiritualiteit mij heeft geleerd

Intuitie Magisch Borduren Spirituele Reis Zelfontwikkeling

Magisch Borduren workshop danielle balfoort

Wat heeft borduren eigenlijk met spiritualiteit te maken? Helemaal niks toch? Die vraag krijg ik wel vaker van mensen want het lijken wel twee verschillende werelden. Niet voor mij maar ik begrijp waar de verwarring vandaan komt want bij borduren kunnen mensen zich wel een voorstelling maken wat je aan het doen bent. Lekker met je handen bezig zijn om iets te creëren met naald en draad. Dat is duidelijk en concreet.

Hoewel spiritualiteit steeds meer mainstream is geworden, blijkt het nog een ongrijpbaar concept waarom ik dit wilde combineren met borduren. ‘Ga je dan in yoga houding borduren ofzo?’ of ook humor ‘Mediteer je dan je borduurwerk bij elkaar?’ 😉

Waarom borduren en spiritualiteit voor mij een magische combinatie is:
De afgelopen jaren ben ik me meer en meer gaan verdiepen in spirituele onderwerpen. Ik deed altijd alles vanuit ratio en kwam er pas veel later achter dat ik hoog sensitief en introvert bleek te zijn. Omdat ik mijn gevoel min of meer had uitgeschakeld, negeerde ik ook de signalen die mijn lichaam mij gaf. De lage rugpijn, de tintelingen in mijn gezicht en nek en vage buikpijn waren inmiddels een onderdeel van mij geworden.

Na een aantal gebeurtenissen wist ik dat ik niet zo verder wilde gaan. Omdat ik altijd heel veel moeite had met inslapen (hallo druk hoofd) ging ik eerst op zoek naar boeken/artikelen en producten die me verder konden helpen. Zo las ik dat yoga en meditatie konden helpen om meer rust te ervaren en uit mijn hoofd te gaan. Dat wilde ik uitproberen. Yoga bleek heel fijn te zijn en ik viel daarna telkens als een blok in slaap dus win-win. Mediteren was echt een kwestie van oefenen want ik zat alleen maar aan mijn to-do lijstjes te denken. Ik gebruik nu altijd een app met geleide meditaties of luister naar binaural muziek. (Er zijn heel veel apps maar ik gebruik de Meditation Moments app) Eigenlijk altijd voor het slapen gaan mediteer ik waardoor ik niet meer in piekerstand sta maar helemaal rustig in slaap val. Ook top dus!

Doordat ik beter sliep had ik overdag veel meer energie en kon ik veel meer aan. Ik ben me toen ook gaan verdiepen in het boek *Leven en werken in het ritme van de seizoenen.
Dit legt heel duidelijk uit wat de natuur voor invloed op ons heeft en hoe we de verbinding ermee zijn kwijtgeraakt. Iemand raadde me dit boek aan omdat ik wilde weten waarom ik me heel fijn voel in wintermaanden en veel productiever ben tijdens de donkere dagen. De meesten krijgen juist heel veel energie van de lente en zomertijd.

Het boek maakt duidelijk waarom de herfst en winter een tijd is van naar binnen keren en reflectie terwijl de lente en zomer je uitnodigen om meer naar buiten gericht zijn. Nu ik weet dat ik introvert ben snap ik mijn behoefte aan binnen zijn en voldoende alleen-tijd om op te laden. Zo heb ik daarna ook weer zin om vrienden te zien en naar buiten te gaan.

Zo rolde ik langzamerhand van het ene onderwerp naar het andere en wilde ik ook alles weten over:

  • Hoe energie werkt en chakra's
  • Edelstenen
  • Tarot en orakel kaarten lezen
  • Ademwerk en mindset
  • Leven met de maan
  • Heilige geometrie en grids leggen
  • Krachtdieren
  • Human Design

Dit alles heeft mij zoveel inzichten over mezelf gegeven en nog steeds leer ik elke dag weer. Dat ik een passie voor handwerken heb met borduren in het bijzonder is niet zo heel vreemd weet ik nu.

Kristallen grid Danielle Balfoort blog

4 Lessen die ik heb geleerd van borduren en spiritualiteit:

Borduren zorgt ervoor dat je in het moment bent:
Je hebt je aandacht bij wat je aan het maken bent en meer niet. Pure focus. Er is geen plek voor zorgen of to-do lijsten want dan vallen alle kralen op de grond. Mediteren leert je dat ook: in het moment zijn en je gedachtes/zorgen bekijken als wolken die weer voorbijgaan.

Borduren leert je geduldig te zijn:
Het is ok als je de tijd neemt. Het hoeft niet meteen af binnen een uur. Met de hand borduren is per definitie slow maar dat is er zo fijn aan. Je bent je heel bewust van elke steek die je handen maken. Denk aan yoga, dat is niet gericht op snel en actie maar op aandacht voor je lichaam. Dan voel je je lichaam ook echt bewust en je ervaart rust.

Borduren geeft je energie:
Door te borduren zit je even in je eigen wereld. Je maakt jezelf vrij van ruis/social media/to-do lijstjes en de alledaagse dingen. Doordat ik die tijd inplan en het me gun ben ik weerbaarder en heb ik energie voor anderen, werk en alle andere dingen die nu eenmaal bij het leven horen. Ik voel me minder snel geïrriteerd of gestrest. Hetzelfde ervaar ik als ik tijd neem om te wandelen in de middag. Ik zit veel met borduren en door mezelf toch die pauze te gunnen, heb ik daarna weer mijn energie terug.

Borduren is aards:
En met aards bedoel ik dat je lekker in je vel zit, je zelfverzekerd bent en het vertrouwen hebt om keuzes te maken die goed zijn voor je. Dit bereik je niet door alleen maar naar binnen gekeerd te blijven. Ik zit niet de hele dag op een meditatiekussen natuurlijk. En naast borduren zal ik toch ook gewoon plannen en stappen moeten maken om doelen te bereiken. Door de balans te hebben gevonden in het contact met de buitenwereld en tijd voor mijn binnenwereld gaan dingen wel veel makkelijker net alsof het beter stroomt.

Ook ervaren wat borduren voor je kan betekenen?
Meld je dan aan voor één van mijn workshops Magisch Borduren
Borduren met edelstenen danielle balfoort
*Dit artikel heeft een affiliate linkje omdat ik zelf heel veel heb gehad aan dit boek en hoop jij ook :)
Iedere maand doe ik een nieuwsbrief op de digitale post met onderwerpen als borduren, spiritualiteit, mijn favoriete boeken, technieken, workshops,nieuwe producten en wat mij inspireert. Schrijf je in en ontvang een meteen een leuk kadootje.Ouder bericht Nieuwer bericht